Nieuw leesvoer

Babyfoto’s

Zien jullie ze ook langskomen? Allemaal baby- en kinderfoto’s worden op het moment geplaatst op Facebook. Er is één of andere challenge aan de gang. Ik ben iemand met een groot autonomie gevoel (oftewel: ik beslis zelf wat ik doe!) dus ik like niet, geef geen hartjes, want dan “moet” ik ook meedoen. Weerstand voel ik dus.

Tot gister: ik sprak erover met een vriendin (en collega Kindertolk). Ineens realiseerde ik me iets: wij als kindertolk kijken naar onze kinderen als de spiegel van onze innerlijke kinderen. Dat zijn de kinderen die we waren, die kwetsuren, deukjes opliepen door het leven. Deukjes zijn overtuigingen geworden, of angsten en nog meer dingen. En… in deze tijd van Corona worden velen van ons in onze angsten geraakt. Angst om ziek te worden, angst om dood te gaan, angst voor… vul het maar voor jezelf in.

Baby Rozemarijn

En juist nu plaatsten we allemaal foto’s van toen wij klein waren. Van de angstige kindjes die we waren, om wat voor reden dan ook. Hoe bijzonder dat dit juist nu langskomt. We kunnen hierdoor allemaal aandacht geven aan onze angstige (innerlijke) kindjes die we waren en nu dus ook nog in ons hebben. Door ze aandacht te geven, ze liefdevol te omarmen, zullen ze zich alsnog veilig gaan voelen, heelt het oude deukje wat ze opgelopen hebben.

Ineens voel ik het: hoe prachtig is deze challenge?! Juist nu!

Dus: neem je innerlijk kind, dat kleine meisje of jongetje op de foto, in gedachten bij je op schoot, knuffel het naar hartenlust en vertel hem of haar dat het veilig is. Voel het innerlijke kind in je!

Natuurlijk plaats ik nu ook een foto van mijzelf, als baby, in Uganda waar ik geboren werd in een spannende tijd toen dictator Idi Amin aan de macht was. Wat zal ik veel meegevoeld hebben van de spanning in het land en van mijn ouders. Zo logisch dat dat ook een gevoel van onveiligheid gaf. Dus: kom maar lief Rozemarijntje, ik houd van je, ik ben bij je, je bent veilig!

Vanaf nu ga ik alle kinderfoto’s die ik langs zie komen, hartjes geven! Laat de hartjes en liefde maar stromen!

Maart 2020

.

.

.

Lees ook eens mijn vorige berichten van deze leeshoek met mooie quotes en (boeken)tips en mijn artikelen over antroposofie.