Present Child®

Wat is de Present Child® Methode

Present Child® is een manier van kijken naar je gezin, waarbij je kind geholpen wordt door jou als ouder te helpen. Is het niet ook logisch om een appelboom te helpen wanneer er iets met de appels aan de hand is? Het probleem of het gedrag van je kind is een signaal: wat wil je kind jou duidelijk maken, welke blinde vlek in jouw leven, in jouw ontwikkeling mag zichtbaar worden op dit moment.

 

Hoe werkt de Present Child® Methode?

Het uitgangspunt hierbij is het verhaal van jou als ouder over je kind. Hoe ga ik nou te werk, als kindertolk®? Dat wat jou raakt in het gedrag van je kind, bespreken we uitgebreid en ik schijf alles wat jij vertelt letterlijk op. Vervolgens ga ik jouw verhaal vertalen naar jou en jouw leven precies op de manier zoals dat door je kind “verteld” wordt.

Om een idee te krijgen hoe het werkt, is hier een voorbeeld uit de praktijk: een meisje van 2 valt direct in slaap als ze door haar vader naar bed wordt gebracht . Als haar moeder het doet, kleedt ze zich helemaal uit en gaat rechtop in bed zitten. Deze moeder heeft van alles geprobeerd en komt uiteindelijk bij een kindertolk®. Wanneer het verhaal door de moeder vertelt en vertaalt is, komt dit uit de vertaling naar voren: de boodschap die de dochter laat zien is dat de moeder zichzelf mag blootgeven. Dit liet de dochter letterlijk zien door elke keer al haar kleren uit te doen. De moeder herkent inderdaad dat ze een gesloten vrouw is en dit altijd al een punt van aandacht is in haar leven. Het gevolg van deze boodschap was dat de moeder besloot om meer te gaan vertellen aan haar omgeving, zichzelf dus meer te laten zien. Niet lang daarna ging haar dochter met pyama aan rustig slapen.

 

Kind wordt niet belast

Dit voorbeeld laat zien dat wanneer de ouder zich bewust wordt van wat het kind weerspiegeld (en daar eventueel zelfs iets mee gaat doen), het probleem bij het kind verbetert of zelfs verdwijnt. Het kind wordt dus via de ouders geholpen zonder dat hij of zij zelf behandeld wordt. Werken met de Present Child Methode® betekent dus dat je als ouder, als mens naar jezelf moet willen kijken. De methode maakt zeker gebruik van spiegelen, maar gaat zelfs een laag dieper. Een vertaling geeft ouders namelijk heel precies aan waar de blinde vlek in hun leven zit en zelfs hoe de ouder hiermee verder kan.

 

Blinde vlek

Vanuit de Present Child Methode® wordt op zo’n manier naar het gedrag, het spel en of de klachten van het kind gekeken, dat het duidelijk maakt welke blinde vlek er op dit moment in het leven van de ouder in het licht mag komen. Na het werken met de Present Child Methode® kunnen ouders op een andere manier naar hun kind kijken: het kind heeft niet een probleem, maar dat “probleem” wijst naar een belangrijk aspect in henzelf, iets waar aan gewerkt mag worden, wat ont-wikkelt mag worden. Door het werken met de Present Child Methode® leren ouder en kind elkaar op een heel andere manier begrijpen.

Voor meer informatie ga naar www.presentchild.nl