Voorbeelden

Ruzie tussen broer en zus

Een moeder vertelde mij tijdens een Kindertolk-consult over de heftige ruzies die haar zoon en dochter kunnen hebben. Ze vindt het akelig en wordt er verdrietig van. Ze snapt ook niet waarom ze zo’n ruzie maken, want de kinderen zijn ook zó dol op elkaar.

Ze vertelt hoe de laatste ruzie is gegaan: haar zoon komt thuis van een logeerpartijtje en wil even hoi zeggen tegen zijn zus en vertellen hoe hij het gehad heeft. Hij kijkt wat ze aan het doen is op de telefoon, en doet dan om haar aandacht te krijgen zijn hand voor het schermpje. Zijn zus kijkt even op en duwt hem dan weg met haar voet. Hij voelt dat als een keiharde trap in zijn maag. Hij gooit een schoen naar haar en vervolgens loopt hij boos naar boven, gaat dramatisch in bed liggen met de dekens over zijn hoofd. Hij huilt heel erg en roept dat hij wel weet dat hij stom en niet leuk is.

Foto: lonnydeschrijvercoaching.nl

Wanneer ik deze ruzie stapje voor stapje vertaal, kijkt moeder me verbaasd aan…dit is hoe de ruzies tussen haar en haar man verlopen: zij komt bijvoorbeeld thuis en wil vertellen hoe ze het gehad heeft, ze kijkt wat hij aan het doen is en probeert zijn aandacht te krijgen terwijl hij tv kijkt. Hij luistert even, maar kijkt dan verder, duwt haar (figuurlijk) weg en zij voelt dat als een keiharde trap in haar maag. Zij gooit dan iets hards naar hem (lelijke woorden) en vervolgens gaat ze boos naar bed. Daar huilt ze heel erg en zegt tegen zichzelf dat ze wel weet dat ze stom en niet leuk is.

Na dit gesprek heeft moeder de ruzies besproken met haar man. Ze neemt zich voor om bij thuiskomst ècht contact te maken met haar man door hem ècht aan te kijken. Ook wil ze op een andere manier de aandacht van haar man vragen als ze iets wil vertellen. Allemaal om te zorgen dat het beter gaat tussen haar en haar man en tegelijkertijd ook tussen hun kinderen.

Achter het gedrag van deze moeder lag een behoefte: gezien worden, even haar verhaal kwijt kunnen. Samen waren deze ouders in een patroon terecht gekomen. De kinderen maakten het patroon vervolgens zichtbaar. Door het patroon te doorbreken werden de behoeftes duidelijk en werd hun relatie beter. Ook de kinderen maken nu minder vaak zo heftig ruzie: de moeder vertelde me onlangs dat ze haar zoon regelmatig hoort vragen aan zijn zus of ze even wil luisteren…

Dit voorbeeld maakt duidelijk hoe ook ruzies tussen kinderen een spiegel kunnen zijn. In dit geval naar de relatie van de ouders.

Weet dat je welkom bent, als je hier iets in herkent en uit wilt zoeken wat het over jouw leven zegt.

 

Ik heb ook nog meer voorbeelden van de Present Child methode en voorbeelden van Healing.

 

Ervaringen van anderen

Benieuwd naar ervaringen van anderen die je voorgingen? Lees dan eens wat zij schreven over wat de gesprekken met mij hen bracht, en over mij en mijn werkwijze.